The Buchanan Requiem Jazznyt Review

Jakob Buchanan

The Buchanan Requiem Jazznyt Review

Jakob Buchanan: Buchanan Requiem (Buchanan/Pladekisten) 2LP

Der er ikke noget der varer evigt. Nothing is permanent. Sådan indledes og afsluttes Jakob Buchanans Requiem. Det er både et monumentalt og et stærkt bevægende værk. Det handler om døden. Som en følge af det kommer det lige så meget til at handle om livet. Et Requiem er en dødsmesse. Det mest kendte requiem er Mozarts, der blev skrevet på dødslejet. Jazztrompetisten Jakob Buchanan har lavet sit requiem, dog ikke på kanten til døden. Han har skrevet det midt i livet. Der hvor man står på toppen af livet og har udsyn til begge sider. På det tidspunkt i livet hvor man har modet til at erkende at man ikke er udødelig. På det tidspunkt hvor man når frem til at livet er værd at leve og skal nydes.
Jakob Buchanans Requiem har været undervejs i længere tid. Sidste år udkom to albums der kunne pege i retning af denne udgivelse. Den første hvor han samarbejdede med Århus Domkirkes Kantori og senere Some People & Some Places hvor han bruger de samme musikere som han har med på Requiem. Guitaristen Jakob Bro, percusssionisten Marilyn Mazur, bassisten Jonas Westergaard er alle musikere han ofte har spillet med. Desuden medvirker big bandet Aarhus Jazz Orchestra, Århus Domkirkes Kantori under ledelse af Carsten Seyer Hansen og ikke mindst sangerinden Indra Rios-Moore.
Jakob Buchanan kroner en i forvejen stor musikalsk karriere med et mesterværk, der er i særklasse i dansk jazz. Over ni stykker musik ledes vi gennem faserne, hvor koret synger tekster på latin, mens Indra svarer dem på engelsk. Det firs minutter lange musikstykke er ikke et sekund for langt. Buchanan har lavet musik i et felt mellem klassisk kormusik, big bandjazz, stærke melodier og et helt særligt nærvær. Der er plads til hver enkelt musiker, hvor Westergaards bas står tydeligt og markeret. Mazurs sarte og dansende rytmer og Bros følsomt empatiske guitarspil finder naturligt sammen. Buchanan spiller om muligt smukkere end nogensinde på både flygelhorn og trompet. Indra Rios-Moore’s vokal befinder sig i godt selskab med domkirkekoret. Hendes stemme og udstråling når nye kunstneriske højder.
Jeg har hørt Buchanans Requiem ganske mange gange inden jeg skrev disse ord og slet ikke færdig med den endnu. Det er ikke kun en stærkt anbefalelsesværdig udgivelse. Det er en af årets største jazzudgivelser. Pladen udkommer på CD. Men det er vinylen du skal gå efter. 2 LP’er med en flot bog i en boks af meget kraftigt pap. Det er en af de flotteste vinyludgivelser jeg nogensinde har set!
bonusinfo:
Værket opføres i domkirken i Århus d. 5. november, i Garnisonskirken i København d. 7. november og i Viborg Domkirke d. 8. november.

buchananrequiem.com